Spelplanen

För att du enklare ska få en överblick på hur spelet egentligen ser ut så kommer här en liten förklaring för den nyfikne.

Numren som finns på ett roulettehjul är fördelade så att alla jämna nummer har nästa högre tal mitt emot sig på hjulet och de ojämna likadant, de ligger alltså i dubbla rader. Så även om det kan se slumpartat ut så är det inte det. Den är uträknad så att fördelningen ska vara så jämn som möjligt och därmed också spelarnas chanser att pricka rätt. För att se vilka tal som är jämna och ojämna så räcker det att titta på färgen, de med svart bakgrund är jämna och dem med röd bakgrund ä ojämna. Nollan eller i vissa fall nollorna har alltid grön bakgrund. Roulettehjulet innehåller nummer mellan 1 och 36 plus nollan eller nollorna. När man spelar Amerikansk roulette så är det med en dubbelnolla plus enkelnollan. Rutorna där numren står ligger i en fördjupning i hjulet så att den vita kulan ska kunna stanna där. 
När man spelar roulette så lägger man ju först ut sina satsningar på bordet och sedan snurrar dealern på hjulet och släpper den vita kulan åt motsatt håll än var hjulet snurrar, när kulan stannar är spelet klart.
Ett roulettebord ser ut på det sättet att det är en grön duk med rutor på där alla nummer står, förutom nollorna. De har placerats ut i tre kolumner på bordet i tolv rader, nollan eller nollorna har en egen rad högst upp på bordet. Utöver det är det symboler för de olika satsningarna på sidorna av bordets duk.
 

Spelplanen för roulette